ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Αρ.Πρωτ.  512                                                                                                                                          Θεσσαλονίκη  6/12/2019

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες,

 • Υπηρεσιακά δρομολόγια

Μια άστοχη ενέργεια από την Δ/νση Κίνησης αποτέλεσε η πρόταση που κατατέθηκε στην Διοίκηση του ΟΑΣΘ για μείωση των υπηρεσιακών δρομολογίων -χωρίς να προηγηθεί καν διαβούλευση με τους εργαζόμενους – ώθησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να προχωρήσει στην απόφαση κοινοποίησης νέων υπηρεσιακών δρομολογίων με μειωμένα δρομολόγια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ουσιαστική κατάργηση της εξυπηρέτησης των συναδέλφων που χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά.

Με την κοινοποίηση της απόφασης, άμεσα δηλώσαμε την διαφωνία μας και επιδιώξαμε συνάντηση με την Διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Εξηγήσαμε ότι η πρόταση της Δ/νσης Κίνησης στερείται διαβούλευσης και ουσιαστικής τεκμηρίωσης, ενώ παράλληλα καταθέσαμε την θέση του συνδικάτου ότι η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα αποτελέσει το έναυσμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Προς τιμή του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος δεσμεύτηκε ότι θα επανεξετάσει την απόφαση της μείωσης των υπηρεσιακών δρομολογίων.

Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό σύμφωνα με τις εξελίξεις.

 • Ασφαλιστικό γραφείο

Χρόνιο αίτημά μας αποτελούσε η λειτουργία ασφαλιστικού γραφείου στα δύο αμαξοστάσια προς διευκόλυνση των οδηγών στο θέμα δηλώσεων εμπλοκής σε τροχαία ατυχήματα.

Αρχικώς με απόφαση του Δ/ντος Συμβούλου, ικανοποιείται το αίτημά μας με την λειτουργία γραφείων ασφαλιστικού κεφαλαίου στα δύο αμαξοστάσια κατά τις ημέρες, κάθε Τρίτη από 09.00 έως 13.00 στο αμαξ. Σταυρούπολης και κάθε Πέμπτη από 09.00 έως 13.00 στο αμαξ. Φοίνικα.

Επιδίωξή μας πλέον είναι η διεύρυνση στο μέλλον των ημερών λειτουργίας των γραφείων.

 • Νέος νόμος 4640/2019

Με την ψήφιση του νέου νόμου που αναφέρεται στην παράταση λειτουργίας του ΟΑΣΘ όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ανακοίνωση, παρέχεται η δυνατότητα πλέον στην Διοίκηση του Οργανισμού να επισπεύσει τις διαδικασίες για την σταδιακή προμήθεια λεωφορείων. Είναι αντιληπτό απ΄όλους ότι η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην εξυπηρέτηση της πόλης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις ούτε μιας ημέρας.

Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση του Οργανισμού έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχει ο νέος νόμος.

Διαπίστωσή μας είναι ότι αρχικώς τουλάχιστον, η πρόθεση υπάρχει για ενέργειες ανάκαμψης του Οργανισμού.

 • Αγωγές

Υπενθυμίζουμε την εξέλιξη των αγωγών που έχουμε καταθέσει για τις διεκδικήσεις μας.

 1. Στις 10/1/2020 εκδικάζετε η αγωγή για την διεκδίκηση 13ου & 14ου μισθού(Δώρα εορτών-επίδομα αδείας).
 2. Στις 24/1/2020 εκδικάζετε η αγωγή πλεονάσματος χρήσεως 2011.
 3. Στις 27/3/2020 εκδικάζετε (από αναβολή) ο τρόπος αποζημίωσης υπερωρίας
 4. Στις 11/6/2020 εκδικάζετε η αγωγή για το επίδομα ασφαλούς οδήγησης ετών 2016-2017-2018.

 

 

 1. Παράλληλα έχουν κατατεθεί αγωγές α) Εφετείο Αθηνών για την αξία των μετοχών του

 Συνεταιρισμού β) συνεχίζετε η κατάθεση αγωγών για το σύνολο των εργαζομένων επί της κερδηθείσας εφετειακής απόφασης κινήτρου ασφαλούς οδήγησης έτους 2014.

 • Εθελουσία έξοδος

Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδιαμόρφωσης προγράμματος εθελουσίας εξόδου που εάν ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, θα δίδεται η δυνατότητα σε κατηγορίες εργαζομένων εφόσον οι όροι και προυποθέσεις κρίνονται συμφέρουσες να ασκούν το δικαίωμα της εθελουσίας εξόδου.

Στην παρούσα φάση και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, καλό είναι να αποφεύγονται τα σενάρια και οι αναλύσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η παραπληροφόρηση των συναδέλφων. Εάν ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί η πρόταση θα υπάρξει υπεύθυνη και αναλυτική ενημέρωση.

 • Σ.Σ.Ε

Είμαστε σε διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για έναρξη συζητήσεων με την Διοίκηση του ΟΑΣΘ για την νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά την λήξη της ισχύουσας στις 31/3/2020.

Εννοείται ότι με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και πριν συνυπογράψουμε οτιδήποτε, θα προηγηθεί Γενική Συνέλευση για ενημέρωση και έγκριση ενεργειών.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                 Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                  ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                                                                                                  ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.