Κώνοι κυκλοφορίας

Αρ.Πρωτ. 172                                                                                                Θεσσαλονίκη 2/10/2018

 

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

 

Συνάδελφοι – σσες

Πριν αρκετά χρόνια (2008) στα πλαίσια της επιτροπής Συγκοινωνιακού χάρτη για την Θεσσαλονίκη που συστήθηκε από τον τότε Υπουργό Μεταφορών και συμμετείχαμε κι εμείς οι εργαζόμενοι, στις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης μας, πέραν των προτάσεών μας για εφαρμογή συγκεκριμένου ωραρίου φορτοεκφορτώσεων ανά περιοχή, δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης και παρκινγκ σε κομβικά σημεία του πολεοδομικού ιστού, επέκταση και αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων, παρεμβάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, στο θέμα διευκόλυνσης κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς είχαμε εστιάσει σε μια πρωτοπόρα πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα αλλά χρόνια εφαρμοζόμενη με επιτυχή αποτελέσματα σε πόλεις της Ευρώπης, την τοποθέτηση πλαστικών εύκαμπτων κώνων στο μέσον της οδού για την αποτροπή δευτεροπαρκαρισμένων.

Η πρότασή μας έτυχε πλήρης υποστήριξης από όλους τους συμμετέχοντες συγκοινωνιολόγους και στην συνέχεια εφαρμόσθηκε στην οδό Μητροπόλεως με απόλυτα θετικά αποτελέσματα.

Στην πορεία βέβαια εγκαταλείφθηκε η συντήρησή τους με τα γνωστά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι και σήμερα.

Έκτοτε, συνεχώς ζητούσαμε την επέκταση του μέτρου και την υιοθέτησή του και από τους υπόλοιπους Δήμους της Θεσσαλονίκης.

Προσφάτως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, επιτέλους, με απόφασή του ξεκίνησε την τοποθέτηση πλαστικών οριοδεικτών οδοστρώματος σε βεβαρυμμένους οδικούς άξονες.

Για μας αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία του επιβατικού κοινού το μέτρο αυτό στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Στόχος μας είναι η επέκτασή του αλλά και η υιοθέτησή του και από τους υπόλοιπους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ήδη καταβάλλουμε προσπάθειες το μέτρο αυτό να στηριχθεί από φορείς αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ θετική χαρακτηρίζεται και η Δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του Ο.Α.Σ.Θ. για την στήριξη αυτού του μέτρου.

Υπάρχει όμως και η “άλλη πλευρά” που θίγονται τα μικροσυμφέροντά τους καθώς θεωρούν τον δημόσιο δρόμο προέκταση των καταστημάτων τους και επιδίδονται σε οργανωμένες ενέργειες για την αναίρεση αυτού του μέτρου. Πέραν των πιέσεων που ασκούν προς Δήμο και πολιτικά πρόσωπα, είναι πολλές και οι λεκτικές επιθέσεις προς τους οδηγούς μας σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων.

Σε περιπτώσεις μάλιστα, εσκεμμένα αφήνουν όχημα στην λωρίδα κίνησης των λεωφορείων ώστε να εξαναγκάσουν τον συνάδελφο οδηγό μας να εκτρέψει την πορεία του λεωφορείου καταστρέφοντας τα διαχωριστικά κολωνάκια.

Τονίζουμε ότι δεν ενδίδουμε σε τέτοιου είδους προκλήσεις, δεν περνάμε πάνω από τα κολωνάκια και αναμένουμε την αποχώρηση του παρκαρισμένου οχήματος ενημερώνοντας ταυτόχρονα το κέντρο του Ο.Α.Σ.Θ. (ΚΕΡΚΥ).

Όπου απαιτηθεί και δύναται να στοιχειοθετηθεί, εάν υπάρξουν προφορικές έστω επιθέσεις προς τον συνάδελφο οδηγό, να υπάρχει άμεση επικοινωνία με το Συνδικάτο για την συνδρομή της νομικής μας υπηρεσίας και την κίνηση των απαιτούμενων νομικών διαδικασιών.

Το μέτρο αυτό το θέλουμε και θα το στηρίξουμε με κάθε τρόπο και ενέργεια.

Σύντομα από την πλευρά μας θα υπάρξουν και επιπλέον ενέργειες για την στήριξη αλλά και επέκταση αυτού του μέτρου.

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                 ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                                                                                              ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.