ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ-ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

             Αρ.Πρωτ.    709                                                                                                                                          Θεσσαλονίκη  6/7/2020

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών παρουσία του Υπουργού κ. Κ. Καραμανλή, του Υφυπουργού κ. Ι. Κεφαλογιάννη του Γ. Γραμματέα του Υ.Μ. κ. Ν. Σταθόπουλου και των εκπροσώπων του Συνδικάτου μας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επί των θεμάτων που τέθηκαν και αφορούν τρέχοντα προβλήματα, για το παρόν και το μέλλον του ΟΑΣΘ

  • Για το μέλλον του ΟΑΣΘ μετά το 2022, υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου να διερευνηθούν οι δυνατότητες για συμμετοχή στον πάροχο της συγκοινωνίας και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού (Δήμοι – Περιφέρεια), κάτι που εάν επιτευχθεί θα εδραιώσει τον Δημόσιο χαρακτήρα της συγκοινωνίας στην πόλη μας.

Παράλληλα,  στο προσεχές χρονικό διάστημα θεωρείται δεδομένη η προκήρυξη διαγωνισμού  για αγορά νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πέραν της προσωρινής ανακούφισης που επιχειρείται, μέσω της μίσθωσης των μεταχειρισμένων λεωφορείων.

  • Έγινε εκτενής συζήτηση για τη μη καταβολή των παροχών μη μισθολογικού κόστους.

(κατασκηνώσεις – γάλα – παιδικοί σταθμοί κτλ.) Στη διάρκεια των συζητήσεων και της κατάθεσης των διευκρινήσεων από την πλευρά μας για τα ως άνω θέματα, τέθηκε από την πλευρά του Υπουργείου και η σχετική σύγκριση μισθολογικών απολαβών με τον αντίστοιχο φορέα συγκοινωνίας της Αθήνας.

Σαφώς από την πλευρά μας δόθηκαν απαντήσεις και διευκρινήσεις που αιτιολογούν το λανθασμένο τρόπο σύγκρισης μισθολογικών παροχών.

Στο κλείσιμο της συζήτησης επί του θέματος αυτού, της μη καταβολής των παροχών μη μισθολογικού κόστους, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών ότι θα επιχειρηθεί παρέμβαση προς το Υπουργείο Οικονομικών για άρση των εμποδίων και εξεύρεση λύσεων, ενώ παράλληλα μας ζητήθηκε άμεσα να προσκομίσουμε στο Υπουργείο συμπληρωματικά διευκρινιστικά  στοιχεία επί των ανωτέρω, κάτι που άμεσα διευθετούμε.

  • Αναλύθηκε από την πλευρά μας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο στόλος των λεωφορείων, η κωλυσιεργία, που παρατηρείται στο θέμα των διαγωνισμών για την προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών λεωφορείων, που έχουν σαν αποτέλεσμα να παροπλίζονται λεωφορεία ακόμα και για ασήμαντες βλάβες ή έλλειψη αναλώσιμων (π.χ. adblue – ιμάντες κτλ.)

Στο θέμα  αυτό ο Υπουργός αντέδρασε επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και δήλωσε  ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για παρεμβάσεις στον ισχύοντα νόμο που θα άρουν τις δυσκολίες που παρατηρούνται για την διενέργεια διαγωνισμών  και αγοράς αναλώσιμων και ανταλλακτικών.

  • Στο θέμα της Σ.Σ.Ε. μας ζητήθηκε να μην μπούμε σε άμεση ανάλυση καθώς το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί στην πορεία εν αναμονή εξελίξεων στο θέμα των παρατάσεων.
  • Στο τέλος της συζήτησης ο Υπουργός κύριος Κ. Καραμανλής, μας δέσμευσε να μεταφέρουμε προς όλους τους εργαζόμενους τις ευχαριστίες του για τις ανοχές και αντοχές μας, επί όλων αυτών που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και στις προσπάθειες που καταβάλουμε για της επίτευξη του κοινωνικού μας έργου της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.

         Δεν μας προκαλεί έκπληξη ο εκνευρισμός που προκλήθηκε σε κάποιους «συναδέλφους» απόρροια της συνάντησης του Συνδικάτου στο Υπουργείο Μεταφορών.

         Γεννιούνται όμως ερωτήματα του τύπου τι προέχει για αυτούς τους «συναδέλφους» ;

         To γενικότερο συμφέρον των εργαζομένων ή μια αποτυχία του Συνδικάτου που ενδεχομένως να αποτελέσει θέμα προς εκμετάλλευση μικροσκοπιμοτήτων;

         H σοβαρότητα των θεμάτων αυτής της περιόδου δεν μας επιτρέπει να αναλωθούμε μαζί σας. Μην το εκλαμβάνετε ως αδυναμία. Εάν επαναληφθεί θα    επανέλθουμε με περισσότερα…

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                    Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                  ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                                                                                                   ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.