ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

                  Αρ.Πρωτ.   725                                                                                                                                        Θεσσαλονίκη  24/7/2020

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες

  • H αδυναμία σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης λόγω των απαγορεύσεων για τον περιορισμό της μετάδοσης του covid-19, μας στερεί την δυνατότητα για μια σωστή ενημέρωση και ανάλυση των γεγονότων που διαδραματίζονται στο χώρο μας. Παρόλα αυτά θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για εύρεση τρόπων ενημέρωσης καθώς θεωρούμε ότι τις δυνατότητες του διαλόγου, των ερωτήσεων – απαντήσεων και ανάλυσης των θεμάτων, δύσκολα αντικαθίστανται με μία ανακοίνωση.
  • Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και ειδικά οι συνάδελφοι της κίνησης, είναι γνωστή σε όλους.

Προοδευτικά αυξανόμενη είναι η απαξίωση του ΟΑΣΘ με την συνεχή μείωση των κυκλοφορούντων λεωφορείων σε πρωτοφανή νούμερα καθώς πλέον παροπλίζονται λεωφορεία ακόμη και για λίγα λίτρα λαδιού ή adblue.

H αδυναμία της διοίκησης του ΟΑΣΘ για διενέργεια έγκαιρων διαγωνισμών προμήθειας ανταλλακτικών και αναλώσιμων αντικατοπτρίζει πλήρως το πολυσυζητημένο «γραφειοκρατικό τέρας» που χαρακτηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο από την ίδρυση του.

Προφανώς όμως οι μόνοι που συμμερίζονται την αγανάκτηση του επιβατικού κοινού για τις εικόνες ντροπής του καθημερινού ΟΑΣΘ, ίσως να είμαστε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι.

Την όλη κατάσταση του καθημερινού στρες και απόγνωσης των εργαζομένων επιδεινώνει η αδυναμία της νυν διοίκησης του ΟΑΣΘ να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις μη μισθολογικού κόστους και παράλληλα να δηλώνει ότι με την λήξη της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. είναι αναγκασμένη να προσαρμόσει την μισθοδοσία σύμφωνα με τα οριζόμενα του ενιαίου μισθολογίου.

Στην πράξη δηλαδή εστιάζει στην υπερβάλλουσα μείωση ή όπως αλλιώς την αποκαλούμε, δευτερεύουσα προσωπική διαφορά.

  • Την γενικότερη αρνητική κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διάφοροι στις τάξεις μας και είτε από πρόθεση είτε από άγνοια επιδίδονται σε πληθώρα παραπληροφόρησης και επιβάρυνσης του κλίματος με καταστροφολογίες και μηνύματα του τύπου ‘που είναι το Συνδικάτο, τι κάνει και όλα τα γνωστά που καθημερινά τριβελίζουν τα αυτιά μας.
  • Προτάσεις όμως και λύσεις δεν προτείνει κανείς…!!! Συνδικαλισμό του facebook αρκετοί…!!!
  • Συνάδελφοι,

Το Συνδικάτο και η διοίκηση του είναι εδώ.

Γνωρίζουμε σε απόλυτο βαθμό την αγωνία του συνόλου των εργαζομένων.

Γνωρίζουμε επίσης ότι πρόσκαιρα κάποιοι κερδίζουν εντυπώσεις εις βάρος μας.

Εμείς όμως σαν διοίκηση του Συνδικάτου δεν είμαστε εδώ πρόσκαιρα και ευκαιριακά.

Έχουμε παρελθόν, είμαστε το παρόν και αγωνιζόμαστε για το μέλλον όλων των εργαζομένων.

Τι ποιο εύκολο να τα τινάξουμε όλα στον αέρα με συνεχής απεργίες και πρόσκαιρες εντυπώσεις; Αυτό θέλουμε; Και αύριο τι;

Όχι συνάδελφοι, δεν έχουμε ανάγκη από πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Έχουμε τεράστια ευθύνη και χρέος απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για το παρόν αλλά και το μέλλον όλων των συναδέλφων στον ΟΑΣΘ που γνωρίσαμε ,ανδρωθήκαμε και στήσαμε διαχρονικά τις οικογένειες μας.

Έχουμε την εμπειρία να αντιληφθούμε πότε τερματίζουν τα όρια του διαλόγου.

Γνωρίζουμε καλά και τον άλλο τρόπο της δυναμικής αντίδρασης και αγώνων και να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε εφόσον αυτό απαιτηθεί.

  • Τον περασμένο Νοέμβριο επιδιώξαμε και πραγματοποιήσαμε την πρώτη συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή με θέματα συζήτησης τη μη εφαρμογή άρθρων Σ.Σ.Ε. παροχών μη μισθολογικού κόστους καθώς και πορείας του ΟΑΣΘ.

Ακολούθως ζητήσαμε και συστήθηκε η επιτροπή διαπραγμάτευσης για τη νέα Σ.Σ.Ε.  Στην πορεία η αντικατάσταση του Διευθύνοντα Συμβούλου και ο ορισμός νέων μελών της επιτροπής από την πλευρά του ΟΑΣΘ άνοιξαν έναν νέο κύκλο επαφών και συζητήσεων για την νέα Σ.Σ.Ε.

Στην διαδικασία των συνεδριάσεων της επιτροπής διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες της διοίκησης του ΟΑΣΘ να αντιμετωπίσει ζητήματα και οικονομικές παροχές της ισχύουσας Σύμβασης που δεν προβλέπονται από το ενιαίο μισθολόγιο.

Το αδιέξοδο των συζητήσεων με την διοίκηση του ΟΑΣΘ, μας ανάγκασε να επιδιώξουμε συναντήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών και αυτό επετεύχθη στις 2 Ιουλίου παρουσία του Υπουργού κ. Καραμανλή του Υφυπουργού κ. Κεφαλογιάννη καθώς και του Γ. Γραμματέα κ. Σταθόπουλου.

Αποτέλεσμα της συνάντησης υπήρξε η δέσμευση του Υπουργείου Μεταφορών για παρέμβαση στον Υφυπουργό Οικονομικών κ.Σκυλακάκη για άρση των εμποδίων στην καταβολή των παροχών μη μισθολογικού κόστους.

Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ των δύο συναρμόδιων Υπουργείων όπως και επίσκεψη του Προέδρου του ΟΑΣΘ στα συναρμόδια Υπουργεία για θέματα του ΟΑΣΘ αλλά κα της επίλυσης των διαφορών των παροχών μη μισθολογικού κόστους.

Αναμένουμε εντός των ημερών την υλοποίηση των δεσμεύσεων για άρση των εμποδίων και καταβολής των παροχών.

  • Στο αδιέξοδο των συζητήσεων για την νέα Σ.Σ.Ε. με την διοίκηση του ΟΑΣΘ, επιδιώκουμε κοινή συνάντηση στην Αθήνα παρουσία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών, της Διοίκησης του ΟΑΣΘ και εκπροσώπων του Συνδικάτου ώστε να οριστικοποιηθεί πλέον το κλείσιμο της νέας Σ.Σ.Ε. κασι αναλόγως της έκβασης της συνάντησης να χαράξουμε την πορεία μας.
  • Πέραν αυτών δρομολογήσαμε ήδη σειρά επαφών με τον Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο ΠΕΔΚΜ, Δημάρχους πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και αφύπνισης των φορέων για την κατάσταση του ΟΑΣΘ αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων.
  • Έμφαση επίσης δίνεται και στα μέσα ενημέρωσης παρόλο που όλοι γνωρίζουμε την «περίεργη» στάση τους τόσο προς τους εργαζόμενους στο ΟΑΣΘ όσο και για την κατάσταση που βιώνει όλο αυτό το διάστημα ο Οργανισμός.

Συνάδλφοι-σσες

Κανείς δεν αμφισβητεί την κρισιμότητα των στιγμών!

Νέα Σ.Σ.Ε.,  καθημερινή τραγική κατάσταση της συγκοινωνίας, πορεία και μέλλον του ΟΑΣΘ εν όψει του 2022, αποτελούν κυρίαρχα ζητήματα. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία, αγωνιστικότητα και προ πάντων υπευθυνότητα!!!

Μην ξεχνάτε ότι το κυρίαρχο όπλο μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν και είναι η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Σε αυτήν στοχεύουν όσοι επιδιώκουν να μας διασπάσουν, έχοντας μάλιστα «συμμάχους» και εκ των έσω!!!

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                              ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.