ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

          Αρ.Πρωτ.  505                                                                                                                                        Θεσσαλονίκη  3/12/2019

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες

 

  • Ψηφίστηκε στην Βουλή ο νόμος 4640/2019 όπου μεταξύ άλλων στο άρθρο 41 αναφέρεται στις τροποποιήσεις του νόμου που μας διέπει (Νόμος 4482/2017).

Στον νέο νόμο συμπεριλαμβάνεται η παράταση λειτουργίας του ΟΑΣΘ με την σημερινή του μορφή έως τις 31/12/2022.

Να τονίσουμε εδώ ότι η πρόταση του συνδικάτου ήταν η 6μηνη παράταση και κατόπιν η σύσταση και λειτουργία της ΑΣΥΘ ΑΕ.

Στον νέο νόμο παρέχονται δυνατότητες στην Διοίκηση του ΟΑΣΘ να αντιμετωπίσει ζητήματα οικονομικής φύσεως κυρίως, του Οργανισμού έναντι τρίτων και παράλληλα η δυνατότητα του δικαιώματος να μισθώνει μεταχειρισμένα λεωφορεία αστικού τύπου, κατηγορίας EURO 4 ή EURO 5 με έτος κυκλοφορίας το 2005 ή μεταγενέστερα.

Το μέτρο αυτό, τουλάχιστον στην παρούσα φάση θα δώσει ανάσες στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τα κυκλοφορούντα λεωφορεία.

  • Θετική χαρακτηρίζεται στην αντικατάσταση του άρθρου 27 του νόμου 4482/2017 η παραμονή της παραγράφου που αναφέρει “  η θέση της επιχείρησης σε ειδική εκκαθάριση συνιστά σπουδαίο λόγο για την καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης, πλήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες δύναται να καταγγελθούν με την νόμιμη αποζημίωση μόνο για τους λόγους που προβλέπονται στον κανονισμό προσωπικού της ή στον νόμο.”

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας.

Στις ημέρες κατάθεσης και ψήφισης του νέου νόμου, αντιπροσωπεία του συνδικάτου μας βρέθηκε στην Αθήνα πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή Κων/νο, τον Υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη Ιωάννη και τον αρμόδιο Γ.Γραμματέα του Υπουργείου σε θέματα μεταφορών κ. Σταθόπουλο Νικόλαο.

Θέματα συζήτησης αποτέλεσαν η τροπολογία του νέου νόμου, η πορεία του ΟΑΣΘ στο μέλλον και η διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτόν, η νέα ΣΣΕ, οι παροχές μη μισθολογικού κόστους, καθώς και οι οφειλές του ΟΑΣΘ προς τους εργαζόμενους.

Παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να αντικρούσουμε με επιχειρήματα όσα το τελευταίο διάστημα διοχετεύουν “ κάποιοι κύκλοι”  ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στοιχίζουν ακριβά έναντι άλλων εργαζομένων…..

Σε γενικές γραμμές θετικό κρίνεται το αποτέλεσμα της συνάντησης, ενώ υπήρξε δέσμευση από την πλευρά του Υπουργού για επανάληψη των συναντήσεων  προς αντιμετώπιση ζητημάτων που υφίστανται, αλλά και ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                              ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.