Αναστολή κινητοποιήσεων

Αρ.Πρωτ. 186                                                                                                           Θεσσαλονίκη 5/10/2018

 

 

                                                                                             Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες

Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην άμεση αντίδραση των κινητοποιήσεων είναι η γνωστή πλέον  τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που εν μια νυχτί κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων. Οι αιτίες που μας οδήγησαν στην απόφασή μας να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και μετά την ψήφιση της τροπολογίας είναι τα επίμαχα τροποποιημένα άρθρα που μας αφορούν και εκεί εστιάζει η αντίδρασή μας και η απαίτηση για διευκρινήσεις αλλά και εγγυήσεις διασφάλισης.

Τα επίμαχα σημεία των τροποποιημένων άρθρων:

Παρ.3 “… Στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ Α.Ε. και Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε. επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ Α.Ε. ή από τους ΟΤΑ Α΄ή Β΄βαθμού, ή από οδικό μεταφορέα επιβατών…”.

  • Πως λοιπόν δεν ξεπουλιέται ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών; ποιος “ιδιώτης” είναι ο οδικός μεταφορέας επιβατών;

Παρ.4 “Στις περιοχές αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α Α.Ε. και του Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε. επιτρέπεται να καθορίζονται ειδικά δρομολόγια τοπικού χαρακτήρα για την εκτέλεση των οποίων καταρτίζονται συμβάσεις μεταξύ αφενός του Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. ή του Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε. και αφετέρου του κατά τόπον αρμόδιου ΚΤΕΛ Α.Ε.

Στις συμβάσεις αυτές καθορίζεται ο τρόπος σύμπραξης και διάθεσης των υλικών και ανθρώπινων πόρων από τους συμβαλλόμενους…” Σε περίπτωση μη κατάρτισης της σύμβασης με το κατά τόπον αρμόδιο ΚΤΕΛ Α.Ε., αυτή μπορεί να καταρτίζεται με άλλους οδικούς μεταφορείς επιβατών”.

  • Τί είδους σύμπραξη εννοεί ο νομοθέτης; και διάθεσης των υλικών και ανθρώπινων πόρων;

Παρ.7 Στο τέλος της παρ.2 του άρθρου 26 του ν.4482/2017 (Α΄102) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

“Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών μπορεί, πριν την έκδοση των αποφάσεων των προηγούμενων εδαφίων, να ανατίθενται στην Α.ΣΥ.Θ. συγκεκριμένα τμήματα του συγκοινωνιακού έργου και να μεταβιβάζονται για την εκτέλεσή του τα αναγκαία μέσα…”.

Δηλαδή τμηματική μεταφορά έργου και προσωπικού από Ο.Α.Σ.Θ. σε Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε.

  • Και ρωτάμε:

Ποιοι και πως θα επιλέξουν το μεταφερόμενο προσωπικό; Με ποια κριτήρια; Με ποιους εργασιακούς όρους όταν ακόμη δεν καλεστήκαμε για διαβούλευση διαμόρφωσης κανονισμών της νέας εταιρείας; Πως θα διασφαλισθεί το σύνολο των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ. ως προς την πλήρη κάλυψή του και μεταφορά ΟΛΩΝ των εργαζομένων στην Α.ΣΥ.Θ. Α.Ε.;

Τα ως άνω καθώς και πλειάδα άλλων διαδικαστικών ζητημάτων που προκύπτουν με την σχετική τροπολογία, είναι φλέγοντα ζητήματα που επιβάλλουν την συνεχή επαγρύπνησή μας αλλά και την άμεση αγωνιστική αντίδρασή μας που μας οδήγησαν στις κινητοποιήσεις.

Η για άλλη μια φορά πρωτοπόρα Αγωνιστική Συσπείρωση των Εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ., καθώς και οι μεθοδευμένες κινήσεις ενημέρωσης προς κάθε κατεύθυνση είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας από τον Υπουργό κ. Σπίρτζη Χρ. για άμεση συνάντηση ενημέρωσης και διασφαλίσεων επί των ερωτημάτων μας.

Με την οριστικοποίηση της συνάντησης, αποφασίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου κατά πλειοψηφία, (μειοψήφησε η παράταξη της ΔΑΣ) η αναστολή της σημερινής απογευματινής στάσης εργασίας έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συνάντησης και τ’ αποτελέσματα αυτής, που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο με διαπαραταξιακή επιτροπή του Συνδικάτου μας την προσεχή Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.

Από την έκβαση της συνάντησης, και ακολούθως ενημέρωσης των εργαζομένων, θα κριθεί και αποφασισθεί η συνέχεια ή όχι των κινητοποιήσεών μας.

Η στοχευμένη επίθεση που δεχόμαστε στα μέσα ενημέρωσης ότι απεργούμε χωρίς λόγο ή για συνδικαλιστικούς λόγους των επερχόμενων εκλογών του Συνδικάτου μας, για άλλη μια φορά αποσκοπούν στην διάσπαση της ομοψυχίας και συσπείρωσης που επιδεικνύουμε όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ.

Να είναι σίγουροι, ότι ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ.

 

 

 

 

                                                                                                  ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                                  Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                 ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                                                                                                  ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.