ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ Σ.Σ.Ε. ΚΑΙ COVID-19

           Αρ.Πρωτ. 622                                                                                                                            Θεσσαλονίκη 2/4/2020

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες

Η παγκόσμια κοινότητα συνεχίζει να βιώνει την απειλή της εξάπλωσης του ιού COVID-19.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και των αντίστοιχων εγχώριων Υγειονομικών Επιτροπών, είναι συνεχείς.

Σε όλα αυτά που συστήνουν οι αρμόδιες αρχές και οφείλουμε να ακολουθούμε, σημαντικό είναι να εστιάσουμε και στην ατομική ευθύνη του καθενός για τήρηση κανόνων υγιεινής και προφύλαξης.

Σαν Συνδικάτο εξ αρχής θέσαμε ζητήματα για ενέργειες προφύλαξης και μείωσης του κινδύνου μετάδοσης του ιού μεταξύ των εργαζομένων, απαιτήσαμε επίμονα και πετύχαμε την συνεχή απολύμανση λεωφορείων και χώρων αναμονής, την διαρκή προμήθεια αναλώσιμων υλικών (απολυμαντικά – αντισηπτικά – κ.τ.λ.) ενώ συμπληρωματικά συμβάλουμε σαν Συνδικάτο στην διανομή παρόμοιων υλικών.

Εξ αρχής θέσαμε το ζήτημα της προστασίας των οδηγών και στην αρχική απόφαση για απαγόρευση χρήσης της μπροστινής πόρτας προχωρήσαμε και στην τοποθέτηση διαχωριστικών ταινιών. Την ενέργεια αυτή υιοθέτησαν στην πορεία και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς στην χώρα μας.

Ζητήσαμε – και συμφώνησε η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. – την τοποθέτηση πλέξιγκλας για πρόσθετη προστασία.

Τονίζουμε εδώ, ότι στόχος μας είναι σταδιακά αυτά που θα τοποθετηθούν στον διάδρομο να προσαρμοσθούν στην καμπίνα του οδηγού για μόνιμη παραμονή και μετά την λήξη των έκτακτων μέτρων προστασίας.

Συνάδελφοι,

  • Διακρίνονται στον ορίζοντα οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία τόσο παγκόσμια όσο και ανά χώρα …

Η εμπειρία, και ειδικά στην χώρα μας που βιώνει ακόμη τις συνέπειες των μνημονίων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το βάρος για άλλη μια φορά θα πέσει στους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Πρώτο μέλημα όλων των Κυβερνήσεων είναι η προστασία Τραπεζιτών και Κεφαλαίου ….

Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιδίδονται κυρίως με τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και “προβλέψεις ειδικών”, επιβάλλεται Επαγρύπνηση της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Πρέπει, και θα μας βρουν συσπειρωμένους και δυνατούς, να αντικρούσουμε την λαίλαπα της ισοπέδωσης των εναπομεινάντων εργασιακών σχέσεων (θεσμικών και οικονομικών) που προετοιμάζουν.

Η κρίση της πανδημίας θα περάσει. Η επαγρύπνηση και η ετοιμότητά μας πρέπει και θα είναι διαρκής.

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Η επικρατούσα κατάσταση με τις συνεχείς απαγορεύσεις μετακινήσεων και συγκεντρώσεων είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ενέργειες κάθε εργασιακού χώρου για συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως προς τα ζητήματα Σ.Σ.Ε. αλλά και άλλων θεμάτων.

Σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Συνδικάτα των Αθηνών, καθώς υπαγόμαστε στο ίδιο Υπουργείο (Μεταφορών) ζητήσαμε από κοινού την παράταση της ισχύς Σ.Σ.Ε. και μετενέργειας έως την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

  • Γραπτώς αλλά και με συνεχείς προφορικές οχλήσεις υπενθυμίζουμε στην Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. την χορήγηση των δωροεπιταγών Χριστουγέννων και του επερχόμενου Πάσχα. Αναμένουμε την τήρηση των δεσμεύσεών τους.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                 ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                              ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.