ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

           Αρ.Πρωτ. 646                                                                                                                                      Θεσσαλονίκη 4-5-2020

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συνάδελφοι – σσες

  • Η πανδημία του κορωνοϊού και οι συνέπειές της είναι θέμα που – κατά γενική ομολογία – θα απασχολήσει στο μέλλον το σύνολο των εργαζομένων αλλά και την χώρα γενικότερα.

Τα προβλήματα πολλαπλά. Απόρροια της γενικότερης κατάστασης η αναβολή των συζητήσεων για την ανανέωση και υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε.

Με την λήξη της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. στις 31-3-2020 η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. εξέφρασε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πιστή εφαρμογή των μισθολογικών παροχών του Ενιαίου Μισθολογίου.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας και με επιστολή μας προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών, Διοικήσεις Ο.Α.Σ.Θ. και Ο.Σ.Ε.Θ., καταγγείλαμε την πρόθεση αυτή, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργείου για παράταση των όρων της λήξασας Σ.Σ.Ε. ως την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. και παράλληλα προειδοποιούσαμε για άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που ο Ο.Α.Σ.Θ. προχωρούσε στην υλοποίηση των εξεφρασμένων προθέσεών του.

Την επόμενη ημέρα (30-4-2020) ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία η παράταση των Σ.Σ.Ε. που έληξαν ή λήγουν, έως τις 30-6-2020 και ακολούθησε η επικύρωση της παράτασης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Στις 28-4-2020 καταθέσαμε στην Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. πρόταση νέας Κωδικοποιημένης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητώντας την επίσπευση της επανέναρξης των συνομιλιών και προσδιορισμό συνυπογραφής.

Παράλληλα εντείνουμε με κάθε τρόπο και μέσον τις πιέσεις μας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Δεν αμελούμε την μη εφαρμογή των όρων της Σ.Σ.Ε. για το διάστημα της ισχύος της. Ισχύουν οι προειδοποιήσεις μας για κινητοποιήσεις και σύντομα θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό.

Όπως προαναφέραμε, οι επιπτώσεις της πανδημίας θα δρομολογήσουν ποικίλες εξελίξεις στον εργασιακό μας χώρο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι από πολλές πλευρές θα υπάρξει προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του γεγονότος για συρρίκνωση θεσμικών και οικονομικών κεκτημένων των εργαζομένων. Ήδη τα πρώτα δείγματα των προθέσεων είναι ορατά. Η στρατηγική όσων επιβουλεύονται την αφαίμαξη των εργαζομένων, παγκοσμίως είναι κοινή. Πρώτα εστιάζουν στην διάλυσης της συνοχής και της συσπείρωσης μας.

Συνάδελφοι, να κλείσουμε τις “κερκόπορτες”. Οι εποχές δεν προσφέρονται για μικρολαϊκισμούς και διαχωρισμούς του τύπου “εμείς και οι άλλοι”.

Ότι κερδίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, το καταφέραμε με την συσπείρωση και αγωνιστικότητα του συνόλου των εργαζομένων. Οι εποχές που διανύουμε αλλά και αυτά που έρχονται είναι πολύ πιο σοβαρά από μικροαντιπαραθέσεις.

Η πραγματικότητα επιβάλλει να δούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι μακράν περισσότερα απ’ αυτά που ίσως μας χωρίζουν.

Η ευθύνη είναι όλων μας …..

 Κυκλοφόρησε εγκύκλιος του Ο.Α.Σ.Θ. (1-5-2020) με θέμα “Διαδικασία επαναφοράς του Ο.Α.Σ.Θ. σε κανονική λειτουργία”.

Μεταξύ άλλων προσδιορίζει την τοποθέτηση εργαζομένων ως “συνοδούς γραμμών” με αρμοδιότητες κατά βάση την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Διαφωνήσαμε με την παραμονή των εργαζομένων στην μεσαία πόρτα καθώς θεωρούμε ότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο για τον εργαζόμενο. Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Θ. και έγινε αποδεκτό το αίτημά μας ώστε ο εργαζόμενος που θα εκτελεί χρέη συνοδού, θα παρευρίσκεται στην μπροστινή πόρτα προβαίνοντας σε τυπικές συστάσεις ως προς την χρήση της μάσκας και τον αριθμό των επιβαινόντων.

Το μέτρο αυτό είναι η εφαρμογή στην πράξη της συναδελφικής αλληλεγγύης καθώς ο “συνοδός γραμμής” διευκολύνει και στηρίζει τον συνάδελφό του - οδηγό επί τοις ουσίας, στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει εν μέσω πανδημίας!!!

Τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τον ρόλο και την αρμοδιότητα των ελεγκτικών οργάνων του κράτους (Αστυνομία – Υγειονομικές Αρχές – κ.τ.λ.).

Σε περίπτωση που διαπιστώνουμε μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ενημερώνουμε το ΚΕΡΚΥ το οποίο με την σειρά του θα απευθύνεται στα αρμόδια εξουσιοδοτημένα Όργανα για την τήρηση των περιορισμών και υποδείξεων των αρμόδιων Υπουργείων και Υγειονομικών Επιτροπών.

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

                  ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                              ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.