ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣΚΕΣ

 

 

 

                       Αρ. πρωτ. 662                                                                                                                      Θεσσαλονίκη 19/5/2020

 

Προς

Ο.Σ.Ε.Θ.

 

 

ΚΟΙΝ.:  Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Α.Σ.Θ.

 

 

 

ΘΕΜΑ: “Λειτουργία κλιματιστικών εντός των λεωφορείων και χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους”.

 

 

Κύριοι

Στην αρχική εξαγγελία των αρμοδίων υπηρεσιών για μη λειτουργία κλιματιστικών εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς, πληροφορούμαστε ότι στην Αθήνα η Διοίκηση του φορέα των συγκοινωνιών εξέδωσε οδηγίες χρήσης κλιματιστικών μηχανημάτων.

Θεωρούμε σωστή την επιλογή αυτή και παρακαλούμε όπως προβείτε σε αντίστοιχη οδηγία και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Θεσσαλονίκη καθώς οι καιρικές συνθήκες πλέον και μπαίνοντας στο καλοκαίρι θα επιδεινώνονται συνεχώς με αύξηση θερμοκρασίας.

Σας πληροφορούμε ότι η κατάσταση εντός των λεωφορείων και ειδικά με την σταδιακή αύξηση επιβατικής κίνησης που παρατηρείται αλλά και αναμένεται, είναι άκρως αποπνικτική για επιβάτες και εργαζόμενους.

Τονίζουμε ιδιαίτερα το διαπιστωμένο γεγονός ότι η θερμοκρασία εντός των οχημάτων αυξάνει έως και άνω των 10ο C κατά περίπτωση από την εξωτερική θερμοκρασία.

Άμεσα για την πρόληψη ανεπιθύμητων συμβάντων εντός των λεωφορείων θα πρέπει να προχωρήσετε σε οδηγίες χρήσης και λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων.

 Υποχρέωση χρήσης μάσκας από εργαζόμενους.

Σας ενημερώνουμε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους οδηγούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς με την αύξηση της θερμοκρασίας καθίσταται πλέον επικίνδυνη τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού και όχι μόνο.

Πέραν του γεγονότος ότι οι μάσκες υγροποιούνται συνεχώς από τον ιδρώτα των εργαζομένων – κάτι που σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών τις καθιστά επικίνδυνες – δυσχεραίνουν την αναπνοή με επακόλουθο την μείωση των αντανακλαστικών και κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων.

Είναι διαφορετική η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλιματιζόμενους χώρους (SUPER MARKET, χώρους εστίασης, γραφεία κ.τ.λ.) και εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες σε οχήματα μεταφοράς επιβατών με θερμοκρασίες στο παρμπρίζ που αρκετές φορές ξεπερνούν τους 40ο C.

Είναι ανθρωπίνως αδύνατον επί ένα 8ωρο τουλάχιστον, κάποιος άνθρωπος να οδηγεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Παράλληλα από την στιγμή που στο σύνολο των οχημάτων του Οργανισμού έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό το οποίο αποκλείει την επαφή του οδηγού με το επιβατικό κοινό, η χρήση μάσκας δεν έχει να προσφέρει καμία επιπρόσθετη προστασία προς τους οδηγούς.

Παρακαλούμε όπως ΑΜΕΣΑ προβείτε σε ενδεδειγμένες ενέργειες άρσης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.