ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

    Αρ.Πρωτ.  829                                                                                                                                                                             Θεσσαλονίκη 26/11/2020

 

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

 

Συνάδελφοι – σσες

Η κατάσταση που βιώνουμε συνέπεια της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη και όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, δημιουργούν σειρά ερωτημάτων και εκκρεμοτήτων.

  • Μεγάλος αριθμός εργαζομένων τίθεται σε προληπτική καραντίνα καθ’ υπόδειξη των Ιατρών που έχουν την ευθύνη του χειρισμού και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διευθύνσεις της ιχνηλάτησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στο ερώτημα της μισθολογικής κάλυψης των ημερών σε καραντίνα, ενημερώνουμε ότι δεν προκύπτει θέμα και οι εργαζόμενοι στο διάστημα καραντίνας θα αποζημιώνονται κανονικά όπως ισχύει στην κανονική τους άδεια. Εάν στο χρονικό διάστημα της καραντίνας προκύπτουν ημέρες αδείας (κανονική – πολυετίας) ο αριθμός των ημερών αδείας που αντιστοιχεί στο διάστημα της καραντίνας μετατίθεται και θα επαναπρογραμματισθεί από την υπηρεσία.

  • Σε όσους ζητήθηκε να εργασθούν σε ρεπό ή και την κανονική τους άδεια, κι εδώ θα υπάρξει προγραμματισμός επαναχορήγησης των ημερών αυτών.

Να τονίσουμε εδώ ότι η θέση μας, εάν ο Ο.Α.Σ.Θ. κάνει επίκληση νόμων και σχετικών Υπουργικών αποφάσεων για υποχρεωτική ανάκληση αδειών και ρεπό, είναι ξεκάθαρη. Πρώτα να εξαντλήσουν τον διαθέσιμο αριθμό των αποσπασμένων οδηγών (πλην ιατρικών αποσπάσεων) και κατόπιν να δούμε τις ανάγκες και δυνατότητες για μια τέτοια ενέργεια.

  • Λόγω της παντελούς απουσίας του δημόσιου ΕΟΔΥ ζητήσαμε από τον Ο.Α.Σ.Θ. να αναλάβει πρωτοβουλία για προληπτικό rapit test (ράπιτ τέστ) σε όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού. Ήδη ο Ο.Α.Σ.Θ. σε συνεργασία με τον Γιατρό Εργασίας προγραμματίζει με ιδιωτική εταιρία την διαδικασία αυτή.

 

  • Με αφορμή παράπονα συναδέλφων για την διαδικασία χορήγησης δανείων από το Ταμείο Αρωγής, να τονίσουμε ότι η πενταμελής διαπαραταξιακή επιτροπή διαχείρισης δανείων που συστάθηκε προσφάτως με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συνδικάτου, λειτουργεί βάση των καταστατικών διαδικασιών που ενέκρινε και ψήφισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά, η επιτροπή έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια εργαζομένου, διαθέτει και την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία να κρίνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά κι όπου δύναται – στο μέτρο του εφικτού – να δίνει λύσεις.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε αναίτια υπέρβαση των προβλεπομένων του καταστατικού χορήγησης δανείων από το Ταμείο Αρωγής.

  • Ζητήσαμε από την Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. να προγραμματίσει ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων την χορήγηση δωροεπιταγής προς όλους τους εργαζόμενους. Σαφώς και δεν είναι υποχρέωση, ηθικά όμως οφείλει η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλουν οι εργαζόμενοι και σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

 

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                 ΔΗΜΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                                              ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.