Τροποποιηση (Λειτουργια Συμβατοτητας)

        Αρ. πρωτ. 174                                                                                                                                                 Θεσσαλονίκη 3/10/2018

 

 

                                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, με έκπληξη και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Οργανισμού κ. Στ. Παππά τις προηγούμενες ημέρες μετά από σχετικά δημοσιεύματα του τύπου, πληροφορηθήκαμε ότι χθες αργά το βράδυ κατατέθηκε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, η οποία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την φιλετοποίηση και εκχώρηση αστικού έργου, αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Θ. (και του ΟΑΣΑ της Αθήνας), σε ΚΤΕΛ Α.Ε. και σε άλλους ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών.

            Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, για αυτή την αυταρχική και χωρίς κανένα διάλογο με τους Εργαζόμενους των δημόσιων συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά ούτε και με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προώθηση στη Βουλή προς ψήφιση μιας νομοθετικής ρύθμισης που άπτεται της ζωής και της καθημερινότητας του 60% του πληθυσμού της Ελλάδας.

            Οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ διαφωνούμε με αυτή τη προσπάθεια κάκιστης μορφής επαναϊδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης που πριν ένα χρόνο κρατικοποιήθηκαν απ’ την σημερινή Κυβέρνηση και τον σημερινό Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

            Είναι τόσο πρόχειρη, ακατανόητη και ανεδαφική η προωθούμενη τροπολογία, που προτείνεται ρύθμιση για υποχρεωτική εγκατάσταση απ’ την ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. συστήματος τηλεματικής και συστήματος λειτουργίας ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 4 μήνες απ’ τη δημοσίευση και ισχύ του νόμου, συμβατού με το αντίστοιχο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου της Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε., που δεν υφίσταται και προφανώς δεν θα εγκατασταθεί και λειτουργήσει στο 4μηνο αυτό.

            Δυστυχώς ο Υπουργός και η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, απέτυχαν στο να προωθήσουν μέτρα και πολιτικές για την βελτίωση και ορθολογική λειτουργία του ΟΑΣΘ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και δηλώσεις τους. Την αδυναμία τους αυτή, αντί να την αντιμετωπίσουν με θετικές πρωτοβουλίες, προωθούν μια τροπολογία, που όχι μόνο δεν θα επιλύσει τα υφιστάμενα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των Θεσσαλονικέων, αλλά το αντίθετο θα τα επιδεινώσει και θα αυξήσει σημαντικά το κόστος μετακίνησης για τους πολίτες.

            Καλούμε την Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στις περιοχές των οποίων το 2003 και το 2011 επεκτάθηκε η αστική συγκοινωνία, να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες ανακοπής αυτής της ακατανόητης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης.

            Καλούμε όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, να αντιδράσουν και να αποτρέψουν την ψήφιση της προτεινόμενης τροπολογίας, που μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει και θα προκαλεί στην καθημερινότητα των πολιτών και στην οικονομική και κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

            Οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, ακόμα και αν δεν αποτραπεί η ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή των Ελλήνων, θα αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί και διαβεβαιώνουμε κάθε πολίτη και φορέα της Θεσσαλονίκης ότι θα αποτρέψουμε την εφαρμογή της, με τους αγώνες μας και αξιοποίηση κάθε μορφής μέσου που μας παρέχουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Χώρας μας.

            Τέλος καλούμε τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να αποσύρει την προς ψήφιση τροπολογία που κατέθεσε εκπρόθεσμα χθες βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων για να ψηφιστεί στη σημερινή συνεδρίαση, και παράλληλα να καλέσει διαβούλευση με φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Εργαζόμενους στην Αστική Συγκοινωνία. Επισημαίνουμε και πάλι ότι ακόμα και αν ψηφιστεί, οι Φορείς της Θεσσαλονίκης, οι Πολίτες της Θεσσαλονίκης και οι Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, θα αποτρέψουν την εφαρμογή της.

 

                                                                                         ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                            ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                                                                                             ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.