ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ

  Αρ.Πρωτ. 276                                                                                                                                                   Θεσσαλονίκη 19/12/2018

 

 

                                                                                                     Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι – σσες

Στην χρόνια και διαρκή προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, με τα όποια αποτελέσματά της, τα προβλήματα ακόμη κι αυτά που αντιμετωπίσαμε επανέρχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι μόνοι που πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την κατάσταση στην πόλη, είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι.

Επιχειρήσαμε για άλλη μια φορά να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των φορέων της πόλης και με το υπ’ αριθμ. 236/14-11-2018 έγγραφό μας, ζητήσαμε από τον ΟΣΕΘ την πρόκληση συνδιάσκεψης των φορέων της πόλης για την αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων.

Την Τρίτη 18-12-2018 πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Τ.Ε.Ε. η συνδιάσκεψη που οργάνωσε ο ΟΣΕΘ και συμμετείχαν οι Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια, η Διεύθυνση Τροχαίας, η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. καθώς και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μας.

Από την πλευρά μας στην τοποθέτηση που κάναμε αναφερθήκαμε στην σημερινή κατάσταση του Ο.Α.Σ.Θ. και την αδυναμία εξόδου του συνόλου των λεωφορείων. Θέτοντας την ρεαλιστική εικόνα της συγκοινωνίας στην πόλη, εστιάσαμε στο γεγονός ότι εάν επιθυμούμε άμεσα αποτελέσματα στην βελτίωση της κατάστασης, επιβάλλεται να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των καθημερινών κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Τονίσαμε την αδυναμία των Δήμων να συγκρουσθούν με τοπικά συμφέροντα καταστηματαρχών σε θέματα ωραρίων φορτοεκφόρτωσης, ελέγχου στάθμευσης, και λήψης μέτρων διευκόλυνσης κίνησης των μέσων μεταφοράς.

Τους υπενθυμίσαμε όμως ότι οι χιλιάδες καθημερινοί επιβάτες είναι στην πλειονότητά τους και αυτοί Δημότες και έχουν δικαίωμα στην απρόσκοπτη μετακίνησή τους.

Ζητήματα που θέσαμε για αντιμετώπιση

Εκπόνηση σχεδίων φορτοεκφόρτωσης και τήρηση αυτών, αποτροπή παράνομης στάθμευσης, σήμανση, αστυνόμευση λεωφορειολωρίδων, πιάτσες ΤΑΧΙ, κάδοι απορριμμάτων, κλάδεμα δένδρων, κατάσταση στάσεων και παρεμπόδιση πρόσβασης αυτών.

Επικροτήσαμε την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την τοποθέτηση των διαχωριστικών κολωνακίων σε οδικούς άξονες, ζητήσαμε την επέκταση του μέτρου και σε άλλες οδικές αρτηρίες καθώς και την υιοθέτηση αυτού του μέτρου και από τους υπόλοιπους Δήμους της πόλης.

Παράλληλα προτείναμε να αποτελέσει κοινό αίτημα όλων των φορέων η ενίσχυση των τμημάτων της Τροχαίας με στελέχη ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να εκτελέσει το έργο της αστυνόμευσης.

Στο κλείσιμο της συνδιάσκεψης, με την σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων, αποφασίσθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας για την αντιμετώπιση καθημερινών κυκλοφοριακών ζητημάτων ανά Δήμο ξεχωριστά.

Από την πλευρά μας καταθέσαμε ήδη τα προβληματικά σημεία της πόλης καθώς συνεχώς τα καταγράφουμε και αναμένουμε τα καλέσματα της επιτροπής για την αναλυτική περιγραφή τους και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Όπως τονίσαμε και στους συμμετέχοντες, η καθημερινή εμπειρία της αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών προβλημάτων από τους εργαζόμενους στην κίνηση οδηγούς του Ο.Α.Σ.Θ., είναι απαραίτητη σε αυτούς που σχεδιάζουν.

 

                                                                                                ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

 

                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                             Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

                            ΤΣΕΡΜΕΝΙΔΗΣ Δ.                                                                                                            ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ Κ.